24 Mayıs 2022 Salı

Doğan Cüceloğlu-Var mısın?



Yazımıza geçmeden önce sizlere bir soru sormak istiyoruz:

Hiç düşündünüz mü? Biz bir birey miyiz? Kendi düşünceleri olan, kendi kriterleri olan ve bu kriterlere göre yaşamını şekillendirebilen bağımsız bir birey miyiz, yoksa başkalarının kriterlerine göre yaşayan bağımlı bir insan mıyız? İsterseniz bu konu üzerinde bir düşünelim.

Değerli okurlar, biz bu yazımızda Doğan Cüceloğlu'nun “Var mısın?” adlı kitabını ele alıp bu kitaptan en dikkat çekici alıntıları sizlerle paylaşacağız.

Doğan Cüceloğlu, Deniz Bayramoğlu ile sohbetlerinden oluşan “Var mısın?” adlı kitabında; birey olmanın, ekip olmanın, sorumluluk almanın ve yaşamın anlamını inşa etmenin önemini bizlerle paylaşmış ve bu konular üzerinde kendi yaşantısından örnekler de vererek ele aldığı konuları somutlaştırmaya çalışmıştır. İnsanın doğuştan gelen bir potansiyelinin olduğuna inanan Doğan Cüceloğlu bu potansiyelin farkına varıp onu geliştirmenin önemini de anlatmıştır bu kitapta. İnsanın kendisiyle ne kadar erken ilişki kurarsa o kadar yaşadığına inanan Doğan Cüceloğlu kitapta şunları dile getirmiştir:

 

“Şimdi ve burada, bir başkasının kriterlerine göre var olmaya çabalayan bir insan mısın, yoksa kendi bilincinle oluşturduğun ölçütlere göre eyleme geçen biri misin?

(...)

“Ben kendi adıma “gözlemleyen bilincime” daha erken ulaşmak isterdim. Her insanı zorlayan o kaybolmuşluk hissinden bir an önce kurtulmak isterdim. Rüzgâra kapılmış bir yaprak parçası olmaktansa, yönünü belirleyebilen, rotasını ve etki alanını keşfetmiş bir insan olma hâline daha önce ulaşmak isterdim. Ne kadar önemli olduğumu, esas meselenin benim özümle kendim arasında kurduğum ilişkide yattığını keşfetmek isterdim.”

 

Yaşama katkıda bulunma konusuna da değinen Cüceloğlu, yaşama katkıda bulunma fırsatının her yerde ve her zaman olduğunu belirterek, kendi özüyle sağlıklı ilişki kurabilen herkesin bu katkıyı sunabileceğine de inanır.

 

“Keşfetmek, keşif” konusuna da değinir Doğan Cüceloğlu ve bu konuda da şunları söyler:

 

“Bana göre hayatın anlamı “keşif”tir. Hayat bir keşif yolculuğudur. Neyi keşfedeceksin? Özünü, kendini.”

“Bir anne baba, çocuğunun doğuştan içinde getirdiği o gizil gücü önemsiyor mu? Bir öğretmen, öğrencisinin potansiyelini önemsiyor mu?(...)

“Aslında hepimiz yaşamdan keyif almak üzere doğuştan programlanmış durumdayız. Çocuğa bakın, hangi oyundan keyif alır? İçerisinde keşfetme olacak, ona gelişim imkânı sunacak, oyun esnasında ilişki kuracak, yeni şeyler öğrenecek, kendisini ifade etme imkânı bulacak.”


Yaşamınızı şekillendirecek birçok nitelikli önerinin olduğu bu muhteşem eseri okumanızı tavsiye ediyoruz. 

Okumayı hayatınızın merkezine almanız dileğiyle... 


Kaynak: Doğan Cüceloğlu, Var mısın?, Kronik Kitap


1 yorum:

  1. Öldükten sonra kıymeti artanlardan sanırım Doğan Cüceloğlu hocamız. Bu kitabını sâyenizde tanımış oldum.

    YanıtlaSil

Sezai Karakoç - Diriliş Muştusu

  Sezai Karakoç'un “Diriliş Muştusu” Adlı Eserinden Alıntılar -Diriliş eylemi, bir meşaleyi en elverişsiz şartlarda bile söndürmeden...