15 Ağustos 2019 Perşembe

Hayatla Oyun Oynamak

Foto Kaynak: https://www.pexels.com/photo/adorable-baby-baby-feet-beautiful-266011/

Bu minicik ayaklarla adım attık dünyaya, hayat denilen zorluklarla dolu yolculuğa ve gördük ki hayat acımasız bir oyun ve verdiğimiz kararlar bazen bizleri derinden etkileyebiliyor. Ve hayat öyle bir oyun ki telafisi mümkün olmayan hataların bedeli çok ağır olabiliyor. Bu nedenle her adımımızı düşünerek dikkatli bir şekilde atmamız gerekiyor.

Hayat risklerle dolu bir alan. Biz kimi zaman öyle riskli adımlar atarız ki "hayatla oyun oynamak" deyiminin adeta hakkını vermiş oluruz. Ama kimi zaman başarılı olabilmek için de riske girmemiz gerekir. Ancak şunu da unutmamak gerekir: Risk başarıyı da getirebilir hüsranı da...

Hayat güzel anılarla da doludur, kötü anılarla da... İyi ile kötü şeylerin bir arada olduğu, iyi ve kötü şeylerin bir bütün olarak dengeyi oluşturduğu bir mücadeledir hayat. Kimi zaman hiç beklemediğimiz anda iyi bir haber alır ve mutluluğu doruklarına kadar yaşarız. Kimi zaman da kötü bir haber alırız; bunun sonucunda da planlarımız altüst olur. İnsan sık sık unutur; insan plan yapar ancak Allah'ın da bir planı vardır ve bu plan, planların en üstünüdür.Yaşanan iyi ve kötü anların arasında biz mi hayatla oyun oynarız yoksa hayat mı bizimle oyun oynar şaşar kalırız.

Şu hayatta belirli amaçlar uğruna didinip durur, çalışır çabalarız. Boşa kürek çekme pahasına da olsa uğraşır dururuz. Hepsi amaçlarımıza ulaşabilmek için, refah dolu bir yaşam sürdürebilmek için. Kimi zaman da işlerimiz yolunda gitmez ve işlerimizi yoluna koyabilmek için radikal kararlar almak zorunda kalırız. Peki hayatla oyun oynamak mıdır bu yaptığımız yoksa kararlılıkla mücadeleye devam etmek midir? Bence mücadeleye devam etmek... Zaten hayat aynı zamanda mücadele demek değil midir? Hayat bir mücadele, adeta bir savaş alanı. İyilerle kötülerin, haklıyla haksızın mücadelesine sahne olan bir alandır hayat.

Mücadele demişken; hayat mücadelesinde başarılı olmak da var, başarısız olmak da... İnişler ve çıkışlarla doludur hayat. Başarılı olduğumuz zaman büyük bir mutluluk yaşar, mutluluğumuzu sevdiklerimizle paylaşırız. Ama maalesef hayatta başarılı olmak da yetmiyor. O başarının arkası mutlaka gelmeli. Önemli olan başarıyı sürdürebilmek. Başarının devamlılığı, kalıcılığı önemli. Yani kısaca istikrar önemli. Bir de şu var: Başarılar maalesef çok çabuk unutuluyor. Daha doğrusu hayatta yaptığınız tek bir yanlış bütün doğrularınızı götürebiliyor.

Sanırım "hayatla oyun oynamak" deyimi tam olarak hayatın gerçekliğine uygun bir deyim değil. Çünkü bana göre biz hayatla oyun oynamıyoruz -daha doğrusu oynayamıyoruz- hayat bizimle oyun oynuyor. Hayatın şartları zaman geliyor bizleri öylesine zorluyor ki çaresiz kalıyoruz ve bir şey yapamaz hâle geliyoruz. Ne yaparsak yapalım kader ağlarını örüyor. Her nasip vaktine esirdir derler ya yazgımızda olanlar vakti geldiği zaman gerçekleşiyor. Başka bir deyişle biz istesek de istemesek de gerçekleşecek olan şey gerçekleşiyor ve çoğu zaman hayatımızın tam merkezine oturuyor. Onun için her şeyi akışına bırakalım ama çalışmaktan ve mücadele etmekten de vazgeçmeyelim.




18 yorum:

  1. Hayatın bizimle oynadığı bakış açısıyla aktardığınız yeni blogunuzun yeni yazısı için teşekkür ederim. Başarılar.

    YanıtlaSil
  2. Yeni bloğunuz hayırlı olsun İbrahim Bey. Burada çok güzel konular paylaşacağınıza eminim. Hemen takibe aldım. Hayatla oyun oynamak konusuna gelince, çok haklısınız biz değil hayat bizimle oynuyor. Teşekkürler bu değerli paylaşımınız için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim ilginiz ve yorumunuz için :)

      Sil
  3. Öncelikle hayırlı olsun yeni bloğunuz. Hayat bizimle oynuyor demeyelim bence, biz oynayalım hayatla. Örneğin bu bloğu açmak hayatın içinde senin başlattığın bir oyun, sen yöneteceksin ve yön vereceksin. Başarılı olmak yada olmamak değil mesele, başlatmak ve mücadele etmek. Olmazsa da yeni bir oyuna başlarız, yeter ki bitmeyen bir azmimiz olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Azim dolu bir yaşam dileğiyle, teşekkürler Duo :)

      Sil
  4. Yeni blogunuz size şans ve güzellikler getirsin İbrahim Bey. Seçtiğiniz hayatla oyun oynamak konusu çok anlamlı ve düşündürücü. Hep şuna inanırım hayatta: Elimize hangi kartların geleceğini belirleyemiyoruz ama elimize dağıtılan kartla nasıl bir oyun çıkaracağımız bize kalmış. Daima sıfırdan başlayabilir ve yeni bir gerçeklik inşa edebiliriz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tam da bu noktada akıl ve irade devreye giriyor sanırım. Teşekkürler değerli yorumunuz için :)

      Sil
  5. Yeni blogunuz hayırlı olsun burda da başarılı olacağınıza inanıyorum. Hayat dediğiniz gibi dengeden ibaret bu dengeyi kurabiliyor ve görebiliyorsak oyunu kurallarına göre oynuyorsak ne mutlu bize. Teşekkürler keyif kattınız günüme

    YanıtlaSil
  6. Öncellikle yeni blogunuzun hayırlı olmasını temenni ediyorum.Ama fikirlerimiz bire bir örtüşmüyor ben kadre tabiki inanıyorum hayat zor ayrı şeyler ama diyorum ki ufacık şeylerden mutlu olabiliriz en ufak şeyde pes etmek yerine daha kötü olanları düşünüblir mutlu olabiliriz.sürekli iyi şeyleri düşünrek kendi kendimizi motive edebiliriz.Düşündece ve fikirlerimin efendisiyim derseniz. Daha iyi bir hayat yaşayabiliriz. Hayat bahsettiğimiz gibi belki bir çocuk oyunu değil ama büyüklerin oyunu da böyle oluyor işte neyse emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Farklı düşüncelerin ve bakış açılarının bizleri daima ileriye götüreceğine inananlardanım. Değerli görüşünüz için teşekkür ederim :)

      Sil
    2. Ben teşekkür ederim ibarahim bey

      Sil
  7. Hayatla oyun oynamak daha çok genç yaşlarda oluyor sanki. Yeni blogunuzun çok başarılı olmasını diliyorum ☺️

    YanıtlaSil
  8. Saygılar benden efendim teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
  9. YENİZ BLOGUNUZ HAYIRLI OLSUN İBRAHİM BEY, SİZİ TAKİBE ALMAK SURETİYLE DESTEĞİMİ GÖSTERMEK İSTEDİM.

    YanıtlaSil

Sezai Karakoç - Diriliş Muştusu

  Sezai Karakoç'un “Diriliş Muştusu” Adlı Eserinden Alıntılar -Diriliş eylemi, bir meşaleyi en elverişsiz şartlarda bile söndürmeden...